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TCRS 2004-03: Summary of IRS Revenue Ruling 2004-10 
The Transamerica Center for Retirement Studies (“TCRS”) has analyzed the Revenue Ruling (“Rev. 
Rul.”) 2004-10 that was issued by the IRS on January 29, 2004, assessed its impact, and prepared this 
summary.  

In this Rev. Rul., the IRS continues the discussion started by the DOL’s Field Assistance Bulletin (“FAB”) 
2003-3 released May 19, 2003.  In FAB 2003-3, the DOL raised two issues with respect to the allocation 
of plan expenses in defined contribution plans:  

• the allocation of plan expenses on a pro-rata, rather than per capita, basis, and  

• the charging of plan expenses to a plan participant rather than plan participants as a whole.   

In analyzing these two issues, the DOL also concluded that nothing in Title I of ERISA prevents a plan 
sponsor from paying only certain plan expenses or only plan expenses on behalf of certain plan 
participants; provided the expenses have been properly determined to be plan expenses (not settlor 
expenses, which must be paid by the employer) and they are reasonable as they relate to the services 
performed. 

In this Rev. Rul., the IRS goes further and holds that the requirements of Code section 411(a)(11) are 
satisfied when a defined contribution plan charges the accounts of former employees a pro-rata share of 
the plan’s reasonable administrative expenses, but the accounts of current employees are not charged 
those expenses.1 

However, the IRS cautions that even though the pro-rata method of allocating plan expenses is one that 
is covered under FAB 2003-32 as a reasonable allocation method, not all allocation methods are 
reasonable and a method that is not reasonable could be a significant detriment1. For example, if a plan 
allocates expenses of active employees pro-rata to all accounts (both active and terminated employee 
accounts) and allocates expenses of terminated employees only to their accounts, this method of 
allocation would not be reasonable because terminated employees would bear more than an equitable 
portion of the expenses.  This type of allocation would be a significant detriment3.   

In this Rev. Rul., the IRS also reminds employers that the allocation of plan expenses is a plan right or 
feature that must comply with the general nondiscrimination rules of Code section 401(a)(4).  Therefore, if 
a plan that currently allocates QDRO expenses solely to the participant who incurred the expenses is 
amended in anticipation of the divorce of a highly compensated employee, so that after the amendment, 
those expenses would be allocated pro-rata to all participants, the timing of such an amendment would 
cause the plan to fail the nondiscrimination rules4. 

With the release of this Rev. Rul., service providers like Transamerica Retirement Services, would need 
to step back and revisit plan documents, service agreements, fee provisions and procedures to determine 
how best to conform to this Rev. Rul. and FAB 2003-3. 
                                                           
1  Section 1.411(a)-11(c)(2)(ii) of the Income Tax Regulations provides that consent to a distribution is not valid if a significant 

detriment is imposed on any participant who does not consent to the distribution.  The IRS held in Rev. Rul. 2004-10 that 
allocating reasonable plan expenses to the accounts of terminated participants is not a significant detriment under the regulations 
even though the employer pays for the expenses allocable to active employees. 

2  The attached LTF Release 2003-3 provides examples of plan expenses and permissible allocation methods included in FAB 
2003-3. 

3  Because this method of allocation creates a significant detriment according to Rev. Rul. 2004-10 it would violate Code section 
411(a)(11) and the regulations thereunder.   

4  This type of amendment would violate the nondiscrimination rights and features requirement of Code section 401(a)(4).  The test 
for nondiscrimination under Code section 401(a)(4) is based on facts and circumstances.   


